۱۳۹۴ آذر ۱۵, یکشنبه

از صدور قطعنامه سازمان ملل تا تشديد فضاى امنيتى در ايران



جامعه و فعالان مدنى در ايران کماکان فشار مضاعفی را از سوى حكومت متحمل می شوند ، از انتشار خبر صدور حكم حبس براي «جيسون رضاييان» گزارشگر واشنگتن پست در تهران گرفته تا اتهام «جاسوسى» براى پنج روزنامه نگار بازداشت شده و بازداشت جمعي از فعالان مدنى و اعضاى خانواده زندانيان سياسى در ايران از سوى ديگر، نشان از تشديد فضاى سركوب در ايران دارد.
اين جو سركوب و بازداشت هاى خودسرانه در حالى در روزهاي اخير بر شدت آن افزوده شده است كه همزمان با آن قطعنامه كميته سوم سازمان ملل متحد در رابطه با نقض گسترده حقوق بشر در ايران با راى اكثريت اعضا تصويب شد و با واكنش تند مقامات جمهورى اسلامى ايران و وزير امور خارجه نسبت به سياسى بودن آن همراه بود، قطعنامه اى كه در بردارنده نقض گسترده حقوق شهروندى، مدنى، آزادى بيان، سركوب روزنامه نگاران و بازداشت هاى خودسرانه و ... است، مواردى كه مقامات ايرانى آنها را بى پايه و اساس و جانبدارانه مى دانند. در اين نوشتار با ذكر نمونه هايى از آنچه به عقيده مقامات ايرانى جانبدارانه و خلاف واقع است مى پردازيم ، مواردى خود نشانگر نقض حقوق انسانى در ايران است نمونه هايى كه نه در زمان گذشته بلكه در چند هفته ى اخير در ايران به وقوع پيوسته است. 

بازداشت هفده تن از فعالان مدنى
در ادامه پروژه سرکوب روزنامه نگاران كه از اواسط آبان ماه سال جارى توسط دستگاه امنيتى شروع شد، در هفته گذشته جمعی از فعالان مدنی در ایران دستگیر شدند. آغاز عمليات سركوب در روزهاى منتهى به سال روز 13 آبان ( گروگان گیری سفارت آمریکا در ایران) و دستگيرى پنج روزنامه نگار -هنوز نام یکی از آنها منتشر نشده است- كليد خورد، در روزهای پایانی آبان ماه 94 ( 27 آبان 94) «فرهاد جهان بیگی» (میران بازانی) سردبیر هفته نامه «ندای جامعه» کرمانشاه پس از احضار به اطلاعات سپاه این شهر بازداشت شد و تاکنون در بازداشت نیروهای امنیتی بسر می برد و از اتهامات وارده و دلایل بازداشت اطلاعی در دست نیست.


حكم حبس جيسون رضاييان صادر شد
از سوى ديگر در نخستين روز آذر ١٣٩٤ خبر صدور حكم حبس براى «جيسون رضاييان» از سوى خبرگزاري ايلنا انتشار يافت، «محسنی اژه ای» سخن گوى دستگاه قضايي جمهوري اسلامى ايران از صدور حکم حبس براى اين روزنامه نگار خبر داد و گفت : "حکم صادر شده ولی هنوز به متهم و خانواده وی ابلاغ نشده است، حکم وی حبس است ولی بدلیل قطعی نشدن آن نمی توان جزییات آن را اعلام کنم".
«جیسون رضاییان» گزارش گر واشنگتن پست در تهران در 30 تیر ماه 1394 به همراه همسرش «یگانه صالحی» همکار نشریه انگلیسی زبان «نشنال» در امارات متحده عربی توسط نیروهای امنیتی لباس شخصی وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در منزل شخصی خود بازداشت شدند.
«یگانه صالحی» ده روز بعد به قید وثیقه آزاد شد ولی همسرش همچنان زندانی است، «لیلا احسن» وکیل این روزنامه نگار در 31 فروردین ماه 1394 در گفت و گو یا خبرگزاری فرانسه اتهامات منتسب به موکلش را «جاسوسی، دسترسی به اطلاعات طبقه بندی شده، همکاری با دول متخاصم و تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران » عنوان کرد.


هفده فعال مدنى در ايران بازداشت شدند
دستگاه سرکوب جمهوری اسلامی ایران در اقدامى ديگر در هفته گذشته هفده فعال مدنی که غالبا از خانواده های زندانیان سیاسی هستند که پیشتر جهت آزادی زندانیان سیاسی در مقابل زندان اوین و ساختمان لاستیک دنا برای مطالبات بر حق خود تجمع کرده بودند را بازداشت کرد.
آنان پیش تر در جهت اعتراض به وضعیت زندانى شدن و عدم آزادی زندانیان سیاسی بارها در مقابل زندان اوین تهران تجمع كردند و هر روز شنبه در مقابل زندان اوین و هر دوشنبه در مقابل دفتر لاستیک دنا در مقابل میدان ونک تهران نبش خیابان گاندی با در دست داشتن پلاكارد هايى كه نشانگر مطالبات مدنى شان بود دور هم جمع می شدند، در آخرين تجمع شان از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدند. آخرین خبرها منتشر شده حاکی از آن است که این افراد بازداشت شده تحت بازجویی قرار گرفته و با اتهاماتی نظیر اخلال در نظم عمومی روبرو هستند. روز چهارشنبه هفته ى گذشته تعدادی از خانواده های افراد بازداشت شده به دادسرای زندان اوین مراجعه کردند که در جواب به آنها گفته شد: "برای تعیین تکلیف محبوسین روز شنبه به دادسرای اوین مراجعه کنند".
از میان بازداشت شده گان مورخ 30 آبان می توان از «محسن شجاع» بهمراه تعدادی از شاگردان «محمدعلی طاهری»، بنیان گذار عرفان حلقه نام برد هم چنین در تاریخ 2 آذر بهمراه «داود نعمتی» و «زرتشت احمدی راغب» در تجمع مقابل ساختمان لاستیک دنا در ونك بازداشت شدند، این افراد از جمله دوازده تنی هستند كه به بند هشت زندان اوين منتقل شدند، از اين ميان «هاشم زینالی» پدر سعید زینالی، (دانشجویی که از ۱۸ تیر ۷۸ مفقود شده است) و «رضا ملک» زندانی سیاسی سابق دو تن از بازداشتى هايى روز شنبه مقابل زندان اوين هستند كه تاكنون اطلاعي از مكان نگهدارى آنان منتشر نشده است .
«سیمین عیوضزاده»، مادر امید علیشناس، زندانی سیاسی، «شروین یمنی» و «لیلا پورغفاری» از جمله هفده تنی هستند كه روز شنبه بازداشت شدند و پس از بازجويى در دادسراي اوين به زندان قرچک ورامین منتقل شده و در آنجا دست به اعتصاب غذا زده اند. از ديگر بازداشتى هاى روز دوم آذر ماه مى توان به محمد نوری زاد اشاره كرد او تنها كسى است كه از ميان بازداشت شدگان همان شب آزاد شده است.
برغم آنكه قرار بود طبق وعده داده شده روز گذشته شنبه ٧ آذرماه وضعيت اين هفتده تن مشخص و تعيين تكليف شود ولى تاكنون دستگاه قضايى و امنيتى هيچگونه اطلاعات صحيحى مبنى بر تعيين تكليف بازداشت شدگان به خانواده هاى آنان ارائه نكرده است.


يكسال حبس براى ريحانه طباطبايى 
فشارها بر جامعه ی رسانه ای ایران روبه افزایش است چنان که «ریحانه طباطبایی» روزنامه نگار و عضو جبهه مشارکت ایران اسلامی نهم آبان ماه سال جاری در شعبه 15 دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یکسال حبس تعزیری و دوسال محکومیت از عضویت در احزاب و گروه ها ی سیاسی و فعالیت مطبوعاتی و رسانه ای و فعالیت در فضای مجازی محکوم شد.
این روزنامه نگار که در سال های قبل چندین بار بازداشت و زندانی شده بود در آخرین مورد در خردادماه سال ١٣٩٣ در پی افتتاح پرونده جدیدی توسط سپاه پاسداران به دادسرا احضار و پس از تفهیم اتهام به پنج ماه حبس محکوم و سپس جهت اجرای حکم به بند سیاسی زنان زندان اوین منتقل و در آبان ماه همان سال آزاد شد.
در پایان سوالی که در ذهن متصور میشود این است که هدف رژیم حاکم از این فشارها، آنهم به اين وسعت چیست؟ آیا تنها هدف عرض اندام و قدرت نمایی ماشین سرکوب نظام است؟ ایا رژیم جمهوری اسلامی ایران از روزهای گذشته تاریخ درس گرفته و علاج واقعه را پیش از وقوع انجام می دهد؟ در ادوار تاریخ و ممالک مختلف خبرنگاران همواره از سوى حاكميت ها قشرى با فشار و تنگنا مواجعه بوده اند چرا كه مسووليت بسيار سنگين تنویر افکار عمومی بر دوش انهاست، همواره حکومت های مختلف سعی بر آن داشته تا به هر نحوی این قشر را تحت کنترل خود در آورند و آنان را رصد کنند تا از ورق خوردن برگ جدیدی از تاریخ خلاف منفعت خویش جلوگیری کنند.
اين مطلب را چندى پيش نوشتم كه در سايت «سودويند» منتشر شد 

۱۳۹۴ آذر ۱۴, شنبه

يادداشت هفته

 

پس از توافق هسته اى امیدها بر این بود که فضا و جو اجتماعی جامعه بازتر میشود اما این چنین نشد، از دیر باز جامعه مدنی و فعالان عرصه رسانه، نویسندگان و روزنامه نگاران در جمهوری اسلامی ایران قربانی سیاست بازی و درگیریهای بین جناحها بوده اند. 
این میان خانواده هاى زندانیان سیاسی علاوه بر داغ جدایى از عزیزانشان کمرشان نیز زیر فشارهای حکومتی هر روز خمیده تر میشود، براستی کسی از مسوولین حکومتی تاکنون حتی یکبار از خود پرسیده است که گناه پدران و مادران و همسران یا کودکان آنانی که در بند زندان هستند چیست؟ که اینگونه بر آنها فشار وارد میشود! 
از اوایل آبان ماه سال جاری در پی بیان واژه «نفوذ» از تریبونهای دولتی و حکومتى موج جدیدی از بازداشتها و سرکوب فعالان مدنی و روزنامه نگاران در ایران توسط وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران با پشتیبانی «علی خامنه اى» رهبر ج. ا. ا. آغاز شد. 
هرچند پس از آن «حسن روحانی» رییس جمهور ایران به این بازداشتهای خودسرانه که نشان از بى پايه و اساس بودن اتهامات و دلایل بیان شده برای آن از سوی جریانهای تند رو بود، واکنش نشان داد و اینگونه اقدامات را با لحنی نسبتا تند محکوم کرد، اما جناح تندرو با پشتیبانی بیت رهبری و شخص آیت الله خامنه اى به کار خود ادامه داد. گویی اینبار جریان تندرو برآن شده تا همانند گذشته ضرب شستی به دولت نشان دهد و بار دیگر به دولت خاطرنشان کند که خط و مشی سیاسی از جای دیگری تعیین میگردد. 
 رهبر جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه ۲۵ نوامبر ۴ آبان ماه در جمع فرماندهان بسیج کشور بار دیگر از واژه «نفوذ» استفاده کرد- در مطلب قبل که پیشتر منتشر شد به ماهیت و رمز گشایی «نفوذ» اشاره شد- اما این بار این واژه رنگ و لعاب دیگری بخود گرفت چراکه تا پیش از این نفوذ شخصی و فردی بود اینبار قدری ارتقا یافته و از دیدگاه ایشان تبدیل به جریان شده است در همین رابطه او گفت: «نفوذ جریانی، از نفوذ فردی خطرناکتر است» و تاکید داشت «نفوذ» خطر بزرگی است، اگر بیاد داشته باشید در سال ۸۸ نیز ابتدا فتنه به یک شخص یا تعدادی خاص از خواص جامعه محدود مى شد اما یکباره از دیدگاه تندروها تبدیل به جریان شد که از آن به عنوان «جریان فتنه» نام برده میشود. 
روزهای گذشته درباره حالی سپری شد که نیروهایی امنیتی و اطلاعات نظیر سپاه پاسداران و نیروهایی منسوب با وزارت اطلاعات با اذن رهبری فاز جدیدی از بازداشت فعالین مدنی و سیاسی را آغاز کردند این در حالی بود که پس از دستگیری پنج روزنامه نگار در هفتههای گذشته فضای امنیتی تشدید یافته و هرچه به «۱۶ آذر» روز دانشجو نزدیکتر میشویم بر شدت آن افزوده میشود. 
وقایع سال ۸۸ نقش سپاه پاسداران و نهادها امنیتی موازی را در سرکوب جامعه پررنگتر کرد، و تا آنجا پیشرفت که اکنون پس از شش سال شاهدیم که قوه قضاییه به تدریج به نهاد فرمایشی تبدیل شده که کاملا با نقطه نظرات فرماندهان سپاه و جریان تندرو در ایران اداره شده و تصمیم گیری میکند. 
سردمداران جریان تندرو و سرکوبگر نظیر «سردار محمد علی جعفری» و «سردار نقدی» پس از سرکوبهای شش سال گذشته آنچنان در رمز گشایى پیام هاى بیت آقا و جو سازى خبره و چیره دست شدهاند که تا آقا «ف» میگوید تا «فرحزاد» میروند، جعفری در اوایل ماه گذشته گفته بود: پس از برجام و توافق هستهای فتنه اى شروع میشود که طولانی است و سالها طول میکشد! 
در آستانه سالروز ۱۳ آبان ماه حاکمیت در اقدامى بدون برنامه و ناشیانه به همان شیوه تکرارى قدیمى، چهره نفوذگران را براى جامعه چشم و گوش بسته ما روشن کردند! آنان کسی نیستند جز همان هایى که حکم مرغ عزا و عروسى را دارند خط مقدم برخورد بوه و دیواری کوتاهتر از آنها نیست!. 
در همان حوالی ۱۳ آبان ماه همان طور که در نوشته پیشین اشاره شد خبرهایی ضد و نقیضی از افزایش بازداشتها و افرادی که در لیست سیاه هستن منتشر شد تا آن زمان شاید ابعاد این دسته که آقا از آنها به عنوان نفوذگران نام میبردند روشن نبود اما با برخوردهای امنیتی در اوایل هفتهی گذشته مشخص شد گویا خانوادههای زندانیان سیاسی که نسبت به بیعدالتی در مورد عزیزانشان از سوی قوه قضاییه تجمع سکوت برگزار مى کردند نیز جزو این دسته هستند. 
این موارد در حالی بیان شد که «سردار نقدی» رییس سازمان بسیج مستضعفین ایران روز جمعه در سخنرانی پیش از خطبه هاى نماز جمعه شهر ری به نحوی دیگر به موضوع «نفوذ» و دستگیریهای اخیر روزنامه نگاران اشاره کرد و گفت: «اطلاعات دقیقی در دست است که نشان میدهد بعضی از جاسوسان دستگیر شده تنها با یک واسطه از شخص «جان کری» وزیر امور خارجه امریکا دستور میگرفتند». 
بکار بردن کلمه «جاسوس» در حالی بیان میشود که در روزهای گذشته «محسنی اژه اى» سخنگوى دستگاه قضایى ایران از صدور حکم حبس برای «جیسون رضاییان» گزارشگر زندانی واشینگتن پست در ایران خبر داد. 
نقدی در ادامه با اشاره به پنح روزنامه نگار دستگیر شده و نسبت دادن اتهام جاسوسی به آنان خاطرنشان کرد: «جاسوسان دستگیر شده از جنس جاسوسان خبرچین نبوده و جاسوسانی آموزش دیده بودهاند». 
اتهام زنی رییس سازمان بسیج مستضعفین ایران به اینجا ختم نشد بلکه «جان کری» را نیز متهم کرد که ۳۴ پروژه براندازی را شخصا علیه ایران برنامه ریزی کرده و مدیریت میکند. 
مقامات ایرانی از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی دچار توهم «دشمن» بود اند در گذر زمان تنها اشکال و واژه هايى بکار برده شده برای آن تغییر یافته گاهی از «مزدوران قلم بدست» استفاده میکردند پس از دمده شدن آن، «جریان انحرافی» سپس «فتنه گران و جریان فتنه» اکنون نوبت «نفوذ و جریان نفوذی» و بدنبال هر جریان سازی عده اى به عنوان جاسوس و اعضای این شبکه معرفی و بازداشت میشوند اما سناریو همان است که بوده هدف از بروی صحنه بردن آن نیز روشن است، سرکوب جامعه و ایجاد فضای امنیتی، البته خیالتان تخت، ذهن خود را درگیر نکنید دولت که ریاست اش نه بر عهده یک سرهنگ بلکه حقوقدان -البته از نوع امنیتى اش - باشد حکایت اش، مٓثٓلِ قدیمى کدخداى شهرو مرغابى است.

رمزگشایی پیامهای مخابره شده از کیهان و اطلاعات سپاه

 
   

 فضای امنیتی و موج بازداشت روزنامه نگاران از ماه گذشته آغاز و در هفته جاری شدت گرفته است، به گونه اى که براساس گزارشها، ۵ روزنامه نگار در ایران طی دو روز گذشته تاکنون بازداشت شده اند و در رسانه ها بازتاب داشته است.
«عیسی سحرخیز» روزنامه نگار منتقد و اصلاح طلب، «احسان مازندرانی» مدیر مسوول روزنامه «فرهیختگان»، «آفرین چیتساز» بازیگر، طراح لباس و روزنامه-نگار (او یادداشتهایی را در حوزه سیاست خارجه در روزنامه ایران منتشر کرده است) سه نفر از ۵ بازداشت شدگانى هستند که در دو روز گذشته از سوی نیروهای امنیتی دستگیر شدهاند. همچنین در آخرین ساعات پایانی سه شنبه شب ۱۲ آبانماه ۱۳۹۴، خبر بازداشت «سامان صفرزایی» خبرنگار ماهنامه «اندیشه پویا» نیز اعلام شد، او چهارمین روزنامه نگار بازداشتی از این لیست است. 
گزارش پیش رو درباره بازداشت روزنامه نگاران در روزهای اخیر در ایران است که در ادامه نیز به کلید خوردن پروژه اى به نام «شبکه نفوذی آمریکا» که از سوی «وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی» مدیریت میشود اشاره اى دارد. 
چراغ سبز خامنه اى و سرکوب روزنامه نگاران
بازداشتهای گسترده روزنامه نگاران و فعالان سیاسی تاکنون به گونه اى با چراغ سبز بیت «آیتالله خامنه اى» به دستگاه هاى امنیتی - اطلاعاتی همراه بوده است. اگر به بازداشتهای گسترده در سالهای گذشته نگاهی بیاندازیم، صحت این مورد به خوبی آشکار میگردد. این چراغهای سبز همواره با رمزهایی به گروه هاى فشار مخابره میشود، اینبار نیز این چراغ سبز با رمز «شبکه نفوذی آمریکا» عنوان شده است؛ رمزی که در ماه هاى اخیر از تریبونهای مختلف حکومتی به گوش مى رسيد. 
«حسین شریعتمداری» مدیرمسوول روزنامه «کیهان»، روز سه شنبه ۱۲ آبانماه ۱۳۹۴، در همایش «نفوذ ممنوع» گفت: «آمریکا به دنبال نفوذ در کانون هاى تصميم گيرى و تصمیم سازى است.» 
این سخنان در حالی بیان شد که دقیقا در همان روز خبرگزاری «فارس» ارگان وابسته به «سپاه پاسداران» در گزارشی با عنوان «کشف باند نفوذی آمریکایی در مطبوعات کشور» همراه با عکسی از «عیسی سحرخیز»، «نرگس محمدی» و «محمد نوریزاد» نوشت: «با تلاش سربازان گمنام امام زمان و دستور مقامات قضایی، پنج نفر از عوامل مرتبط با پروژه نفوذ دشمن در کشور که در مطبوعات فعال بودند، بازداشت شدند.» 
این در حالی است که خبرگزاری «صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران» نیز به نقل از سازمان «اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» مطلبی را در همین رابطه منتشر کرد: «در هفته جاری چند تن از اعضای شبکه نفوذی همکار با دولتهای متخاصم غربی که در فضای مجازی و مطبوعات کشور فعال بودند، بازداشت شدند. این اقدام پس از ماهها رصد مستمر اطلاعاتی و اشراف همه جانبه به ابعاد فعالیتهای این شبکه انجام شده است. اقدامات و تحولات بعدی در این حوزه متعاقبا اعلام خواهد شد.» 
به باور برخی از فعالان حوزه رسانه در ایران، مخابره چنین پالسهایی از جانب حاکمیت اسلامی حاکی از ابعاد گسترده واقعه است، به گونه اى که براساس گزارشهای منتشر شده از سوی منابع آگاه، بازداشتها به این چند نمونه خلاصه نمیشود و ابعاد وسیع ترى دارد. گواه این استدلال در گزارش منتشر شده از سوی «سحام نیوز» به وضوح بیانگر این حقیقت است. 

بازداشت به اتهام تشکیل باند نفوذ آمریکا در مطبوعات کشور
پایگاه خبری «سحام نیوز» به نقل از یک «منبع مطلع» که نامش را فاش نکرده است، از احضار ۲۰ خبرنگار و روزنامه نگار در روز چهارشنبه مصادف با روز ۱۳ آبان (روز حمله و اشغال سفارت آمریکا) به خیابان «صابونچی تهران» خبر داده است. این گزارش می افزايد قرار است این احضار شدگان در آنجا تحت بازجویی بازجویان سپاه پاسداران قرار بگیرند. همچنین در گزارشی دیگر این پایگاه خبری از بازداشت ۱۰ خبرنگار اصلاح طلبدر روزهای آتی و منتهی به ۱۶ آذرماه (روز دانشجو) خبر داده است. 
براساس گزارشهای منتشره، اتهامات این روزنامه نگاران «تشکیل باند نفوذ آمریکا در مطبوعات کشور» میباشد. 
«عیسی سحرخیز»، روزنامه نگار منتقد و اصلاح طلب که روز دوشنبه ۱۱ آبانماه سال جاری، از سوی ۷ مامور امنیتی «سپاه پاسداران» در منزلش در شهر تهران بازداشت شد. به گفته ى فرزندش «مهدی سحرخیز»، او با اتهامات مشابهی به دیگر روزنامه نگاران بازداشت شده است. 
«مهدی سحرخیز» در گفتگویی با رادیو «فردا» گفت: «پدر به اتهام تبلیغ علیه نظام، توهین به رهبر جمهوری اسلامی و تبانی برای تجمع بازداشت شده است.» 
این روزنامه نگار از جمله سه ایرانی است که در سال ۲۰۱۲ میلادی، برنده جایزه آزادی بیان «هلمن-همت» شد. 

رمزگشایی پیامهای مخابره شده از کیهان و اطلاعات سپاه
پیشتر گمانه زنيهايی در خصوص آغاز پروژه بازداشتهای گسترده در گوشه و کنار جهان و در فضای مجازی به گوش میرسید. گمانه زنيهايى که با تشدید فضای امنیتی در ماههای گذشته به سبب نزدیک شدن به زمان برگزارى «انتخابات دهمین دوره مجلس شوراى اسلامى» و «پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری» در اسفندماه سال جاری همراه بود؛ اما این گمانه زنيها با رویدادهای روزهای گذشته و پیامهای مخابره شده از سوی «کیهان» و «اطلاعات سپاه پاسداران» نشان از محدودتر شدن فضای اجتماعی، آزادی بیان و افزایش سرکوبها به ویژه بر علیه روزنامهنگاران منتقد در ماههای پیش رو دارد. 
همچنین «عیسی سحرخیز» پیشتر در آخرین یادداشت خود با عنوان «خوشخیالها» با اشاره به همین موضوع نوشته: «متاسفانه، هرچه به زمان انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان در اسفندماه نزدیک میشویم، بر میزان این خوشخیالیها نیز افزوده میشود و دلبستنها به عنایتهای ویژه آیتالله خامنه اى آن هم در این هفته ها و روزها که نظامیان مقرب، احضارهای تلفنی را شدت بخشیده اند، برای بیان هشدارهای دوستانه یا تهدیدهای خصمانه در خیابانی که صابونچیها مواد لازم را فراهم آورده اند برای لیف زدنها و کیسه کشیدنهای سیاسی و شاید مشت و مال جانانه!، طنز ماجرا آن جاست که افرادی هم که دستشان به بالاییها نمیرسد، در خانه ى پائینیها را میزنند و دست به دامان آنها میشوند تا شاید مورد عنایت خاص دبیر شورای نگهبان قرار گیرند که مبادا احمد جنتی از برگ وتوی خود علیه آنها استفاده کند. برخی از این افراد حتی این شم سیاسی را ندارند که دریابند شورای نگهبان چه خوابی برایشان دیده است و چگونه با زیر پا گذاردن یا دور زدن قانون انتخابات میخواهد این بار نه تنها به بهانه هاى سیاسی، بلکه زدن اتهامهای غیر قابل اثبات اخلاقی و مالی، اکثر آنها را از لیست نامزدهای انتخاباتی بیرون بیندازد.» 

بازداشت روزنامه نگارى که در اینستاگرامش نوشت
«احسان مازندرانی» مدیرمسوول روزنامه «فرهیختگان»، ساعت شش بامداد روز دوشنبه ۱۱ آبانماه ۱۳۹۴، توسط ماموران امنیتی منتسب به «اطلاعات سپاه پاسداران» بازداشت شد. او که سابقه همکاری با روزنامه هاى «اعتماد»، «شرق» و «آفتاب یزد» را در کارنامه خود دارد، پیش از این نیز در دوم اسفندماه ۱۳۹۱، در زمانی که خبرنگار روزنامه «اعتماد» بود، همزمان با موج بازداشت روزنامه نگاران در دفتر این روزنامه بازداشت و پس از نزدیک به سه هفته با سپردن وثیقه از بند ۲۰۹ زندان «اوین» آزاد شد. 
یک منبع آگاه در همین رابطه به «کمپین بین المللى حقوق بشر» گفته: «حکم بازداشت وی از سوم شهریورماه از سوی دادسرای رسانه صادر شده بوده، اما مشخص نیست چرا حالا اجرا شده و اتهام او چیست.» 
با وجود آن که هنوز دلیل مشخصی برای بازداشت این روزنامه نگار بیان نشده است، اما آنچه از فضای مجازی و منابع آگاه در این رابطه استنباط میشود، حاکی از مطلبی است که با بازنشر تصویر صفحهای از روزنامه «وطن امروز» با عنوان «رمزگشایی از هفت تیرکشی خیابان یاسر»، توسط «احسان مازندرانی» در «اینستاگرام» خود مرتبط است. در مطلب این روزنامه نگار او اشاره اى مستقیم به درگیری خیابانی «احسان لاجوردی» فرزند «اسدالله لاجوردی»، رییس پیشین زندان «اوین» و «دادستان انقلاب»، با افرادی از خانواده «هاشمی رفسنجانی» داشته و به آن پرداخته است. او در مطلب خود واقعیت اى از پشت پرده این ماجرا را منتشر کرده است. 

بازتاب نقض حقوق بشر روزنامه نگاران در گزارش احمد شهید
در حالی موج جدید بازداشتها و سرکوب روزنامه نگاران در ایران تشدید یافته است که در هفته ى گذشته «احمد شهید» گزارشگر ویژه در امور حقوق بشر در ایران در جریان «هفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک» با اشاره به حق آزادی بیان، حق تشکل و حق تجمع مسالمتآمیز گفت: «افراد همچنان گزارشهای مشروحی از بازداشتهای خودسرانه برای اجرای مشروع این حقوق ارایه میکنند. بنا به گزارشها، تا ماه آوریل ۲۰۱۵، دستکم ۴۶ روزنامه نگار و فعال رسانه اى اجتماعی در بازداشت بودند و یا برای فعالیتهای مسالمتآمیز خود محکوم شده بودند.» 
ظرف شش ماهه اول سال ۲۰۱۵ میلادی، روزنامه نگاران، نویسندگان، فعالان شبکههای اجتماعی و مدافعان حقوق بشر همچنان توسط سازمانهای دولتی از جمله «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» و «واحدهای سایبری پلیس» مورد بازجویی و بازداشت قرار گرفتند. طبق گزارشها، قوه قضاییه همچنان به تحمیل احکام سنگین زندان برای افرادی که حق آزادی بیان خود به صورت مسالمتآمیز بهره میبرند؛ برای جرایمی مانند «تبلیغ علیه نظام»، «توهین به مقامات سیاسی یا مذهبی» و «آسیب به امنیت ملی» ادامه میدهد. 
«رضا معینی» مسوول بخش ایران، افغانستان و تاجیکستان سازمان «گزارشگران بدون مرز» در گفتگوی اخیر خود با رادیو «فرهنگ» در ۲۶ مهرماه ۱۳۹۴، ضمن اشاره به افزایش آمار بازداشت و زندانی شدن روزنامه نگاران و شهروند خبرنگاران و وبنگاران در سالهای اخیر در ایران خاطرنشان کرد: «اگر به طور آماری به تعداد  روزنامه نگاران زندانی در کشورهایی نظیر چین، اریتره یا کوبا که آنها هم روزی از جمله زندانهای بزرگ  روزنامه نگاران بودند، نگاهی بیاندازیم میتوان دریافت که در سالهای اخیر این زندانها که روزی بزرگترین زندان  روزنامه نگاران در جهان بودند، امروز رو به خالی شدن هستند، در حالی که به آمار  روزنامه نگاران زندانی در ایران از سال ۱۳۷۷ به این طرف افزوده شده است.» 

پیشگیری از افشای واقعیات، پیش از وقوع
به باور برخی از فعالین سیاسی و مدنی در ایران، «جمهوری اسلامی» از آغاز حیات خود تا به امروز، همواره مجموعه رفتارهایی از خود نشان داده که حاکی از مقاومت این حاکمیت در مقابل رعایت موازین جهانشمول حقوق بشر است. حاکمیت اسلامی هیچ صدای اعتراضی را برنتافته و هرگونه حرکتهای مسالمتآمیز اعتراضی را که در راستای بهبود اوضاع حقوق مدنی، سیاسی و اجتماعی بوده را در نطفه خفه کرده است. 
با نگاهی به بازداشتهای گسترده  روزنامه نگاران و فعالان رسانهای در سالهای گذشته و در زمان پیش از انتخابات در ایران، میتوان چنین برداشت کرد که حاکمیت اسلامی با این شیوه، از رسانه اى شدن موضوعات حقوق بشری و مدنی و حتی سیاسی در زمان رای گیریهای مهم همانند اتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری» توسط  روزنامه نگاران مستقل پیشگیری کرده و خطر شکلگیری اعتراضات گسترده در زمان افشای تقلبهای احتمالی در انتخابات را کاهش داده است. این نمونه را میتوان در حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۸ به وضوح دید. 
در شرایط پیش رو با افزایش حساسیت بر موضوع فعالیت هسته اى جمهوری اسلامی، و مذاکرات با قدرتهای جهانی، افکار عمومی بر این موضوع معطوف شده و به مرور مسایل مربوط به موارد نقض حقوق بشر و روند رو به صعود آن در ایران از حاشیه به متن میآید، و این همان مساله اى است که حاکمیت اسلامی در ایران را به وحشت انداخته و هر بار به تاریخ حیاتش که نگاه کنیم، کارنامهای از رفتارهای خشن و ضد انسانی را مشاهده میکنیم. شایسته است جامعه جهانی فشار فزایندهای را بر ایران، در زمینه عمل به تعهدات بینالمللی حقوق بشری شهروندانش وارد آورده تا شاید کمی بهبودی حاصل شود.
اين مطلب را پيشتر نوشتم و در سايت «سودويند» منتشر شده، كه در اينجا نيز بازنشر داده شد